temaspor 2024

Kulturmødet Mors 2024 præsenteres under de seks temaspor ”Demokrati”, ”Fremtid, forretning og reformer”, ”Næste generation”, ”Trivsel og sundhed”, ”Grøn dagsorden”, og som noget nyt et særligt fokus påKunstnerliv”. Temaerne danner rammen for samtaleprogrammet på Kulturmødet 2024.

Kulturmødet er en faglig konference og en festival med de største navne og nye talenter. Koblingen imellem et ambitiøst fagligt program, et kunstprogram af højeste kvalitet, og det nærværende møde mellem det professionelle danske kulturliv og nysgerrige borgere i alle aldre, er Kulturmødets særkende. Vi vil gøre en forskel, og vores ambition er, at Kulturmødet er med til at kvalificere og demokratisere kulturdebatten, når viden, erfaring og inspiration bliver delt. Med årets seks temaspor sætter vi scenen for, at nye stemmer og andre politikområder inviteres ind i samtalerne.

I 2023 præsenterede vi for første gang et nordisk program med stor succes! Det nordiske fokus fortsætter i år med en lang række kunstnere, meningsdannere og kulturpersonligheder fra Sverige, Norge, Finland, Grønland og Færøerne.
Vi glæder os til at ilte vores nationale samtaler med nye perspektiver.

demokrati

Det samfund, vi kender, er formet af ideer, tanker og bevægelser gennem generationer. Nu taler Danmarks statsminister og flere eksperter om, at vi står på tærsklen til en ny ære. Sikkerhedspolitisk oplever vi nye konfrontationer, internationale tech-giganter har på rekordtid ændret spillereglerne for vores demokrati, og i 2024 står vi med et globalt valgår, hvor over halvdelen af verdens befolkning skal til valg. Hvilken rolle og hvilket ansvar har kunsten og kulturen i en tid, hvor spørgsmål om demokrati, ytringsfrihed og diversitet er højaktuelle i Danmark og i verdenen? Hvordan sikrer vi et kunst- og kulturliv, der tør sætte scenen for de svære samtaler, inkluderer alle stemmer i vores mangfoldige samfund, og for alvor er til stede i alle samfundslag?

FREMTID, FORRETNING
og reformer 

Kunst- og kulturverdenen står midt i ændrede publikumsvaner, komplekse markeder og stor konkurrence. Hvad skal der til for at fremtidssikre et relevant og professionelt kunst- og kulturliv, der kan oversætte forandringerne til indhold, strategier og kompetencer, der følger med tiden? Det kommer til at handle om partnerskaber, publikum, data, kunstig intelligens, forretningsmodeller, ledelse, frivillighed, kulturjournalistik, kunstformidling, fremtidens megatrends og de nødvendige reformer.  

Næste generation

Børn og unge står Kulturmødets hjerte nært! I 2024 står vi igen klar med et ambitiøst ungeområde og et selvstændigt Børnenes Kulturmøde. Vi retter blikket mod aktuelle dagsordener som ungefællesskaber, kulturpas, trivsel, dannelse, adgang til kunst og kultur over hele landet, og talentudvikling i alle aldre. Vi spørger, hvilke visioner kulturlivets aktører, uddannelsesinstitutioner, landets magthavere og de unge selv har for fremtidens kunst og kultur - skabt for, med og af børn og unge. Hvad der skal til for, at visionerne bliver til virkelighed? 

TRIVSEL OG SUNDHED

Ensomhed, angst, stress, depression og livsstilssygdomme. Det står skidt til med danskernes trivsel og sundhed. Forskning har længe peget på, at kunst og kultur har en positiv effekt på det mentale helbred, når det handler om øget selvværd, mod på livet og følelsen af at høre til i et fællesskab. Nu har politikerne på Christiansborg også fået øjnene op for kunstens og kulturens positive effekter. Hvad er næste skridt? Hvordan bliver kunst og kultur for alvor en del af trivselsindsatsen på tværs af politikområder? 

grøn dagsorden

Klimakrisen kræver svar på, hvordan vi skal leve og bo i fremtiden. Teknologiske og videnskabelige løsninger er afgørende, men kunst og kultur kan fremmane nye fremtidsvisioner og motivere til handling. Vi giver mikrofonen til nogle af de stemmer, der ikke altid får ørenlyd i klimadebatten, og henter inspiration hos dem, der går forrest for at skabe grøn omstilling i branchen. Hvad skal til for at gøde jorden for nye klimaløsninger i samarbejde mellem kunst, politik og videnskab? 

kunstnerliv

Danmarks skabende og udøvende kunstnere er i centrum, når vi stiller skarpt på kunstnerlivet anno 2024. Hvordan balancerer man et liv præget af midlertidige ansættelser, freelanceopgaver og ambitioner om en bæredygtig virksomhed? Hvordan sætter man sig selv i scene uden at miste fodfæste? Med temaer som arbejdsforhold, ændrede kulturvaner, mental sundhed, og en ny digital og teknologisk virkelighed, giver vi ordet til kunstnerne selv, og inviterer kunst- og kulturbranchens øvrige aktører med i diskussionen om, hvordan vi skaber gode rammer for kunstnerisk udvikling. Hvad er udfordringerne i et selvstændigt kunstnerliv, og hvad skal der til for at lykkedes?